Turcja - Sałatka z białej fasoli z tahini (Tahinli Piyaz)

Tahinli Piyaz to specjał z okolic tureckiej Antalyi. Jest to sałatka z białej fasoli z lekko kwaśnym sosem z tahini i oliwy. Samo zdrowie! Miłośnikom kuchni tureckiej polecamy również nasze przepisy na kofty z soczewicy i bulguru, czorbę z czerwonej soczewicy. Jeśli kogoś interesują kuchnie świata w wegańskich wersjach, polecamy również zaobserwować nas na Instagramie lub Facebooku

Składniki (4 porcje):
- 150 g suszonej białej fasoli (w zasadzie jakiejkolwiek), czyli około 350-375 g gotowanej (1.5 puszki)
- 0.5 małej cebuli
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona papryka
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki

- 1 ząbek czosnku
- 8 łyżek tahini
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz

- 10-15 czarnych oliwek (najlepiej suszonych tureckich)

Przygotowanie:
1) Fasolę moczymy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ugotowaną odsączamy i odkładamy na bok do ostygnięcia. 

2) Cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, pomidorki na pół, a natkę pietruszki siekamy i dodajemy do fasoli. Dokładnie, ale lekko (żeby pomidory nie puściły soku) mieszamy.

3) Czosnek ścieramy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami sosu. Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, możemy dodać troszkę więcej oliwy lub wody. 

4) Sałatkę przekładamy na talerz lub miskę, polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy czarnymi oliwkami.

Komentarze

Prześlij komentarz