Liban - Balila (Rozgotowana ciecierzyca z oliwą, kuminem, czosnkiem i cytryną)

Prawie humus w wersji na ciepło i bez tahini, czyli libańska rozgotowana ciecierzyca z oliwą, czosnkiem, cytryną, papryką i kuminem. Bardzo proste i pożywne śniadanko. Polecamy podawać z pitą i czarną herbatą z miętą i cukrem.


Składniki (2-4 porcje):

- 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 2 puszki

- sól 

- 2 ząbki czosnku

- kilka łyżek oliwy

- cytryna

- suszona słodka papryka

- kumin

Przygotowanie:

1) Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie (prawie tak słonej jak na makaron) przez około 2 godziny - aż będzie bardzo miękka. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wystarczy ją gotować przez 15 minut w osolonej wodzie.

2) Następnie odlewamy nadmiar wody, zostawiając tylko tyle, by woda sięgała poziomu ciecierzycy. Dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek. Ugotowaną ciecierzycę niedbale rozgniatamy - część powinna być rozgnieciona, część nie.

3) Ciecierzycę przekładamy do miseczki, polewamy oliwą, skrapiamy cytryną, posypujemy kuminem i słodką papryką. Podajemy z pitą.




Komentarze