Sataraš to bałkańska odpowiedź na madziarskie leczo, ale zazwyczaj bez dodatku suszonej papryki i dość często podawany z jajkiem. My sataraš postanowiliśmy przygotować na lekką kolację po intensywnym dniu nad słoweńskim jeziorem Bled, ale większość przepisów na sataraš pochodzi z blogów chorwackich - stąd klasyfikacja przepisu jako chorwacki.
Składniki (2 porcje):
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 papryki (najlepsza jest biała, igołomska)
- 5 pomidorów
- sól, pieprz, cukier (do smaku)
Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Smażymy przez 2-3 minuty i dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek.
2) Z papryki pozbywamy się nasion i kroimy ją w paseczki. Dorzucamy na patelnię do zeszklonej cebuli i czosnku. Smażymy przez kilka minut, czasem mieszając.
3) W międzyczasie pomidory lekko nacinamy (robimy nożem krzyżyk na dole żeby łatwiej dało się je obrać) i zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na kilka minut, przepłukujemy zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Tak pokrojone pomidory dodajemy do papryki. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem (do smaku). Smażymy przez kolejne 10-15 minut na średnim ogniu, aż pomidory i papryka całkiem zmiękną i sos się zagęści. Podajemy z pieczywem (lub ryżem), którego można użyć do wybrania sosu.
Komentarze
Prześlij komentarz