Turcja - Mahluta, czyli zupa z soczewicą i ryżem

Mahluta pochodzi z regionu Hatay w południowej Turcji przy granicy syryjskiej. Jest to siostrzana wersja klasycznej tureckiej czorby z czerwonej soczewicy, ale z dodatkiem ryżu i niezblendowana. 

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.

Składniki (5-6 porcji):
- 5-6 łyżek oliwy 
- 1 cebula 
- 1.5 łyżki koncentratu pomidorowego 
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/4 szklanki ryżu 
- 1.5 l wody 
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli 
- 1 łyżeczka kuminu 
- 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
1) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Po około 2-3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy kolejne 30 sekund. 

2) Dodajemy przepłukaną czerwoną soczewicę, ryż i wlewamy wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem i gotujemy przez około 20 minut. 

3) Na sam koniec dodajemy sok z cytryny. 

Komentarze