Mahluta pochodzi z regionu Hatay w południowej Turcji przy granicy syryjskiej. Jest to siostrzana wersja klasycznej tureckiej czorby z czerwonej soczewicy, ale z dodatkiem ryżu i niezblendowana.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.
- 5-6 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 1.5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1/4 szklanki ryżu
- 1.5 l wody
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kuminu
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1) Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Po około 2-3 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy kolejne 30 sekund.
2) Dodajemy przepłukaną czerwoną soczewicę, ryż i wlewamy wodę. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem i gotujemy przez około 20 minut.
3) Na sam koniec dodajemy sok z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz