Turcja - Erişteli Nohut Çorbası, czyli zupa z ciecierzycą i makaronem

Kto powiedział, że zupa może być albo z ciecierzycą, albo z ziemniakami, albo z makaronem...? Przyszedł czas na kolejną turecką czorbę, a trzeba przyznać, że kuchnia turecka przepysznymi zupami stoi - niewtajemniczonym polecamy na przykład przepis na naszą ukochaną czorbę z czerwonej soczewicy. 

Składniki (4 porcje):
- 3 łyżki oliwy 
- 1 cebula
- 2 małe ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (dostępna w większych supermarketach, ewentualnie 1 łyżka papryki w proszku) 
- 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól, pieprz (do smaku)
- 4 szklanki wody
- garść makaronu vermicelli (rosołowego bezjajecznego) 
- 1 łyżka suszonej mięty (świeża też się
nada, ale suszona jest lepsza - jest często używana do tureckich zup) 

Przygotowanie:
1) Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 5-6 minut. 

2) Dodajemy koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i dokładnie mieszamy. Wrzucamy ciecierzycę i przyprawiamy kurkumą, kolendrą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, wlewamy wodę i gotujemy około 15-20 minut. 

3) Do garnka wrzucamy makaron, suszoną miętę, i gotujemy kolejne 6-7 minut, aż makaron zmięknie. 



Komentarze