Humus (czy hummus, chociaż słownik języka polskiego nakazuje używać tej pierwszej formy) to danie, które popularne jest w wielu miejscach na Bliskim Wschodzie i tymże sposobem zaistniało w kuchni izraelskiej, która jest zlepkiem kuchni wszystkich miejsc, z których do dzisiejszego Izraela przywędrowali Żydzi z całego świata (a jak wiadomo na skrzyżowaniu kultur jedzenie jest najlepsze!). Ten przepis na humus (który jest inspirowany humusem jedzonym w Hummus Magen David) najlepiej przedstawia historię dzisiejszego Izraela, szczególnie w dodatkach. Cebula w zasadzie świadczy o wpływach Europy Srodkowej, harissa pochodzi z Tunezji, zhoug z Jemenu, a pasta z bobu to dodatek iście egipski.
- 125 g suchej ciecierzycy (lub 1 puszka)
- 3 łyżki tahini
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1-1.5 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka kuminu
- sól (do smaku)
- 4 łyżki wody
Dodatki
- pół małej cebuli posiekanej w średniej wielkości kosteczkę
- chlust oliwy
- chlust tahini
- łyżka ugotowanej ciecierzycy
- harissa
- zhoug (jemeński sos, który robimy w następujący sposób: małą zieloną papryczkę chilli, mały pęczek natki kolendry i pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, szczyptę kardamonu i kuminu miksujemy blenderem na pastę)
- pasta z suszonego bobu (suszony bób gotujemy na miękko i miksujemy blenderem z kilkoma łyżkami wody)
- szczypta suszonego chilli
- dobrej jakości pita
- czarna herbata parzona z miętą i odrobiną cukru
Przygotowanie:
1) Ciecierzycę moczymy przez mniej więcej 8 godzin w wodzie. Następnie przekładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 1 godzinę, aż będzie miękka.
2) Ciecierzycę (łyżkę ciecierzycy odkładamy na bok - będzie nam potrzebna do dekoracji) wraz z pozostałymi składnikami humusu przekładamy do blendera i miksujemy na jednolitą pastę.
3) Gotowy humus serwujemy z ulubionymi dodatkami - w naszym wypadku są to: pokrojona w kostkę cebula, oliwa, tahini, ciecierzyca, harissa, jemeński ostry sos zhoug, pasta z suszonego bobu i suszone chilli. Humus serwujemy z pitą i zapijamy czarną herbatą z miętą i cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz