Kolejny (już piąty) przepis kuchni algierskiej - wcześniej na blogu gościły przepisy na między innymi karczochy z groszkiem i bobem (tbikha) czy zupę pomidorową z ciecierzycą i zieloną pszenicą (chorba frik). Dzisiaj przyszedł czas na algierski deser z prażonej kaszy manny z dodatkiem wody z kwiatów pomarańczy.
- 100 g kaszy manny
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- płatki migdałów (do podania)
Przygotowanie:
1) Kaszę mannę wsypujemy na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu przez około 5-6 minut, często mieszając. Następnie uprażoną przekładamy do miski.
2) Patelnię ściągamy z ognia i wlewamy na nią oliwę, syrop klonowy i wodę z kwiatów pomarańczy. Dodajemy trochę cynamonu i dokładnie mieszamy. Wstawiamy z powrotem na mały ogień i powoli dodajemy (cały czas mieszając) uprażoną kaszę mannę. Dokładnie mieszamy (powstanie coś na kształt grudek piasku) i podgrzewamy przez kilkadziesiąt sekund. Gotowy deserek przekładamy do miseczek lub pucharków i posypujemy płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz