Włochy - Wegańskie cacio e pepe, czyli rzymskie spaghetti z pieprzem, "parmezanem" i wodą z gotowania makaronu
Cacio e pepe, czyli dosłownie "ser i pieprz" to klasyczny rzymski makaron składający z pieprzem, serem i wodą z gotowania makaronu - prawdziwa cucina povera. My użyliśmy wegańskiego parmezanu, który niestety się nie rozpuszcza - stąd dodatek wegańskiego masła lub oliwy, które w połączeniu z wodą z gotowania makaronu stworzą sos. Woda spod gotowania makaronu jest często używana w kuchni włoskiej do zagęszczania sosów do makaronu - u nas na przykład w przepisie na Pašta Šuta.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.
- 160-180 g makaronu spaghetti
- sól
- 2 łyżki wegańskiego masła lub oliwy (u nas flora plant butter)
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 25 g wegańskiego "parmezanu" (polecamy vermezan od wege sióstr lub domowy - my często robimy własny, taka porcja wystarczy na kilka obiadów: 50 g nerkowców, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki płatków drożdżowych i 0.5 łyżeczki soli mielimy w młynku do kawy lub blenderze)
- 0.5 szklanki wody spod gotowania makaronu
Przygotowanie:
1) Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując pół szklanki wody spod gotowania makaronu. Od razu przechodzimy do punktu drugiego.
2) Na patelni na mocniejszym ogniu rozgrzewamy oliwę lub wegańskie masło. Na rozgrzanym tłuszczu przez kilkanaście sekund podsmażamy pieprz. Wlewamy wodę spod makaronu, dodajemy makaron i mieszamy. Od razu wrzucamy wegański parmezan i dokładnie mieszamy. Od razu podajemy.
Nie powiem, mocno zaintrygował mnie ten przepis:) Wygląda apetycznie, więc na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuń