Tort Sachera to wręcz emblematyczny wiedeński deser, znany i kochany na całym obszarze byłych Austro-Węgier. Czekoladowe ciasto przełożone dżemem morelowym z czekoladową polewą i kawa po wiedeńsku, czyli na przykład Einspänner (espresso z bitą śmietaną) to zestaw, który do dzisiaj można znaleźć w wielu kawiarniach od Sarajewa przez Wiedeń aż po Nowy Sącz. W końcu nadeszła pora na zweganizowanie tego klasyka i musimy nieskromnie przyznać, że nasza roślinna wersja jest równie smaczna jak torty Sachera, które jedliśmy w wiedeńskim Café Hawelka, sarajewskiej Bečkiej Kafanie czy nowosądeckim Miasteczku Galicyjskim.
Składniki (na tortownicę o średnicy około 24 cm, przepis bazowy na ciasto jest inspirowany przepisem na puszyste ciasto Jadłonomii):
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1.5 łyżki octu
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody
- 0.5 łyżeczki soli
- 5 łyżek kakao
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 0.5 opakowania cukru waniliowego
- 7 łyżek oleju
- 1/4 szklanki aquafaby
- 5 łyżek dżemu morelowego (dobrej jakości, najlepszy będzie z dużą zawartością owoców i małą ilością cukru, na przykład taki - link niesponsorowany)
- 100 g wegańskiej czekolady deserowej lub gorzkiej
- 50 g margaryny
- wegańska bita śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1) Do kielicha blendera wlewamy mleko i ocet, odstawiamy na chwilę na bok, żeby mleko się ścięło.
2) W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
3) Do mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej i aquafabę i miksujemy blenderem na jednolity płyn, który nastepnie powoli wlewamy do suchych składników (krótko mieszając, tylko do połączenia składników).
4) Ciasto przelewamy na formę i pieczemy przez około 45 minut w 175 stopniach.
5) Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
6) W międzyczasie robimy polewę - w rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy pokruszoną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając (do rozpuszczenia czekolady).
7) Ciasto przecinamy mniej więcej w połowie i przekładamy dżemem morelowym. Na sam koniec polewę rozprowadzamy łyżką po wierzchu. Gotowy tort możemy wstawić na pół godziny do lodówki, żeby polewa szybciej zastygła.
Komentarze
Prześlij komentarz