Ceviche to najczęściej marynowane w soku z limonki surowe owoce morza. Nie będzie jednak nietaktem zrobienie ceviche w wersji wegańskiej, z pieczarkami lub sercem palmy. Dzisiaj proponujemy ceviche de champiñones, czyli wersję pieczarkową.
Składniki (4 porcje):
- 4 bataty
- 250 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- sok z 6-7 limonek
- garść posiekanych liści kolendry
- 3 łyżki oliwy
- chilli (do smaku, świeże lub suszone)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) W garnku zagotowujemy wodę z solą. Bataty myjemy, obieramy i gotujemy w całości przez około 25 minut, aż będą całkowicie miękkie.
2) Cebulę kroimy w cienkie krążki i następnie krążki na pół. Następnie cebulę przekładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na bok na jakieś 10 minut.
3) Pieczarki kroimy w cienkie plastry, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Następnie pieczarki przekładamy do miski, w której będziemy je marynować.
4) Cebulę odsączamy z wody, dodajemy do pieczarek. Następnie do miski dodajemy pozostałe składniki (poza batatami) - sok z limonki, oliwę, liście kolendry, chilli, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok na 10-15 minut.
5) W międzyczasie odcedzamy bataty i przeplukujemy zimną wodą. Bataty kroimy w plastry i podajemy razem z ceviche.
Komentarze
Prześlij komentarz