Jedną z naszych ulubionych potraw kuchni azerbejdżańskiej jest jajecznica z pomidorami. Jest absolutnie fenomenalna! Stwierdziliśmy więc, że spróbujemy zrobić jej wegańską wersję!
Sukces azerbejdżańskiej tofucznicy tkwi w pomidorach (im bardziej soczyste, tym lepiej) oraz smażeniu pomidorów przed dodaniem tofu.
Sukces azerbejdżańskiej tofucznicy tkwi w pomidorach (im bardziej soczyste, tym lepiej) oraz smażeniu pomidorów przed dodaniem tofu.
Składniki (2 porcje):
- pół kostki tofu
- 2 łyżki oleju
- 300 g pomidorów
- szczypta soli kala namak
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- odrobina pieprzu
Przygotowanie:
1) Nic prostszego - na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie pomidory kroimy w sporej wielkości kostkę i smażymy na oleju przez około 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zależy nam na tym, aby pomidory zmiękły i puściły sok.
2) Tofu kruszymy w dłoniach i dodajemy na patelnię. Rozprowadzamy dokładnie, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy na wolnym ogniu przez około 7-10 minut.
3) Wyjadamy z patelni dobrym chlebkiem, podgrzaną pitą lub chlebkiem naan.
Komentarze
Prześlij komentarz