Chociaż jest to przepis inspirowany kuchnią francuską (a w zasadzie bretońską) i w oryginale użyta była bretońska fasola cocos de Paimpol i bretoński cydr, to przecież i w Polsce możemy dziś kupić wspaniałą białą fasolę z Doliny Dunajca i wyśmienite cydry z polskich jabłek!
- 300 g suszonej białej fasoli
- 3 liście laurowe
- kilka gałązek tymianku
- 4 łyżki tłuszczu (roślinnego masła, oleju lub oliwy)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 750 ml wytrawnego cydru jabłkowego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
1) Fasolę moczymy przez około 10 godzin. Płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy liście laurowe i tymianek i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny.
2) Fasolę odcedzamy i odkładamy na bok. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany tluszcz i smażymy przez 2-3 minuty. W międzyczasie marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy do garnka, dodajemy fasolę i wlewamy cydr. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Gotujemy przez około godzinę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeśli w międzyczasie cydr wyparuje, możemy dodać kilka łyżek wody.
3) Gotową fasolę serwujemy z dobrym pieczywem (na przykład bagietką) i szklaneczką cydru.
Komentarze
Prześlij komentarz