Grochówka - to może nie brzmieć zachęcająco, ale nie uprzedzajmy się! Szwedzka grochówka znacznie różni się od tej polskiej i smakuje nawet tym, którzy za tradycyjną wojskową nie przepadają.
- 2 litry wody
- 300 g łuskanego grochu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka wędzonej soli
- kilka małych gałązek tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Do podania opcjonalnie:
- ulubiona musztarda (u nas pełnoziarnista)
- wegański boczek
- chrupkie pieczywo typu wasa
- wegańskie masło
Przygotowanie:
1) Groch dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, wlewamy 2 litry wody i gotujemy na średnim ogniu przez godzinę.
2) Marchewkę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez kolejną godzinę (od czasu do czasu mieszając).
3) Przyprawiamy wędzoną solą, wrzucamy tymianek i dusimy kolejne 20-30 minut. Wyciągamy tymianek, możemy obrać gałązki i wrzucić kilka listków do zupy. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.
4) Szwedzka grochówka najlepiej smakuje z dodatkiem wegańskiego boczku, łyżeczką musztardy i chrupkim skandynawskim pieczywem posmarowanym wegańskim masłem.
Komentarze
Prześlij komentarz