Ilu Macedończyków, tyle przepisów na tavče gravče - macedońskie danie narodowe z pieczonej fasoli, które może nam się kojarzyć z fasolką po polsku/bretońsku. My proponujemy wersję z miasta Tetowo, która wyróżnia się dodatkiem świeżych ziół oraz pomidorów i papryki.
Składniki (4 porcje):
- 250 g suchej białej fasoli (może być "Piękny Jaś")
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mąki
- sól, pieprz
- kilka listków mięty
- odrobina natki pietruszki
- kilka plastrów pomidora
- spory kawałek czerwonej papryki
Przygotowanie:
1) Fasolę moczymy (najlepiej przez noc) przez około 12 godzin.
2) Fasolę gotujemy w wodzie z dodatkiem liści laurowych do miękkości, przez około godzinę (fasola powinna być miękka, ale nie ma być rozgotowana). Odlewamy wodę, zostawiając tylko tyle, żeby fasola była wciąż przykryta.
3) Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i smażymy na małym ogniu, aż zmiękną (3-4 minuty). Dodajemy suszoną paprykę i mąkę, i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy fasolę wraz z pozostałą wodą. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy jeszcze przez 10 minut.
4) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Fasolę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy posiekanymi ziołami, na które następnie kładziemy kilka plastrów pomidora i kilka kawałków papryki. Pieczemy przez mniej więcej pół godziny.
Wygląda pysznie, sprawdzam czy mam składniki. Jedno pytanie - czy w pkt. 3 chodzi o mięte? bo w składnikach nie widzę mąki
OdpowiedzUsuńDzięki za zwrócenie uwagi! Chodziło o mąkę - już uzupełniłem listę składników 😊. Nie potrzeba jej dużo - mniej więcej łyżeczkę, żeby lekko zagęścić sos.
UsuńMam to! Dzieki :)
UsuńZapraszam do nowej grupy gdzie można promowac swoje strony i blogi https://www.facebook.com/groups/2578124759169911
OdpowiedzUsuń