Miša řezy to tradycyjne czeskie ciasto inspirowane klasycznymi lody "miša" (składającymi się z twarogu i polewy czekoladowej), które to były produkowane w Czechosłowacji od lat 60. Przy tworzeniu naszego przepisu na ciasto inspirowaliśmy się przepisem z tego bloga.
Składniki (na foremkę o średnicy 20-22 cm):
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1.5 szklanki mleka sojowego
- 1/3 szklanki oleju
Tofu-serek
- 600 g tofu
- sok z 3 cytryn
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka sojowego
Polewa czekoladowa
- 3/4 szklanki mleka sojowego
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1.5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do miski przesiewamy suche składniki ciasta i następnie wlewamy mokre. Miksujemy blenderem lub łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy przez pół godziny.
2) W międzyczasie przygotowujemy tofu-serek. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem i wkładamy do lodówki.
3) Ciasto wyciągamy z piekarnika i odkładamy na chwilę na bok, żeby wystygło.
4) Zaczynamy przygotowywać polewę - do garnuszka wlewamy mleko i podgrzewamy. Gdy zacznie parować, ściągamy z ognia, wkruszamy czekoladę i dodajemy cukier puder. Dokładnie mieszamy, aż czekoladą się rozpuści. Odstawiamy na chwilę na bok.
5) Ciasto leciutko ścinamy od góry, żeby je dokładnie wyrównać. Następnie przecinamy je na dwie równe części - wyjdą nam w zasadzie dwa osobne ciasta. Chcemy, żeby podstawa z ciasta czekoladowego stanowiła mniej więcej połowę wysokości gotowego ciasta.
6) Z pojemnika z serkiem odlewamy wodę (która mogła się zebrać w trakcie pobytu w lodówce). Następnie na ciasto nakładamy warstwę tofu-serka, którą następnie polewamy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej kilkadziesiąt minut, aż polewa zgęstnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz