Japonia - Ogura tōsuto, czyli tost z dżemem z fasoli adzuki z Nagoi (小倉トースト)

Podczas gdy cała Japonia zasiada do śniadania składającego się z ryżu, zupy miso czy ryby, w Nagoi pieką się tosty. Chociaż wyniki ankiety o wyborach śniadaniowych Japończyków dowiodły, że 2 na 3 Japończyków częściej na śniadanie jada chleb niż ryż, to przesądza o tym raczej szybkość przyrządzania posiłku, bo aż 70% ankietowanych za ideał śniadania uważa to w stylu japońskim. W Nagoi jednak najbardziej rozsławioną śniadaniową opcją jest gruby kawałek chleba z masłem lub margaryną i słodką pastą z fasoli adzuki. 

Składniki (na 5-6 porcji):
- 240 g ugotowanej fasoli adzuki (1 puszka) 
- 80 g cukru
- 1/4 szklanki wody
- kilka kromek białego pieczywa (o grubości 3-4 cm) 
- wegańskie masło lub margaryna

Przygotowanie:
1) Ugotowaną fasolę lub fasolę z puszki płuczemy i przekładamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę, i gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż fasola się rozgotuje i woda odrobinę wyparuje. 

2) Garnek odstawiamy na bok do ostygnięcia. Dalej mamy trzy możliwości - fasolę miksujemy blenderem na jednolitą pastę, lekko rozdrabniamy widelcem lub zostawiamy w całości. My wybraliśmy opcję numer dwa. Gotową pastę możemy przechowywać w lodówce przez dobre 3-4 dni. 

3) Tosty opiekamy, smarujemy sowicie margaryną lub wegańskim masłem i pastą z fasoli adzuki. Najlepiej smakuje z kawą! 

Komentarze