Austria - Wiener Sellerieschnitzel mit steirischem Kartoffelsalat, czyli sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną

Robiliśmy już kiedyś schabowe z selera, ale zazwyczaj jemy je z purée ziemniaczanym i surówką. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną. 

Składniki (4 porcje):

Kartoffelsalat:
- 800 g ziemniaków
- łyżka oleju
- pół cebuli
- łyżka octu winnego
- szklanka bulionu (my ugotowaliśmy sami: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 lodyżka selera naciowego z liśćmi, 3 suszone grzybki, 3 liście laurowe, 1 łyżka oleju, sól, pieprz - selera gotowaliśmy w całości i wyjęliśmy po mniej więcej 20 minutach, jedna połowa później posłużyła nam za sznycle, a druga wróciła do bulionu
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- łyżka musztardy
- łyżka oleju z pestek dyni
- łyżeczka posiekanego szczypiorku

Schnitzel:
- pół selera (z gotowania bulionu) 
- sól, pieprz
Proporcje do panierki na oko:
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki z ciecierzycy + 5-6 łyżek wody
- pół szklanki bułki tartej
- olej (do smażenia)
- kilka plasterków cytryny (do podania) 

Przygotowanie:
1) Najlepiej dzień wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie i schować do lodówki na noc. 

2) Przygotowujemy bulion - jeśli robimy sami pamiętajmy żeby połówkę selera wyciągnąć po około 20 minutach i odstawić na bok. Jeśli używamy kupnego bulionu - możemy go przygotować na tym etapie. Seler myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Seler gotujemy przez około 20 minut, aż będzie miękki (ale raczej al dente niż całkiem rozgotowany). 

3) Zaczynamy przygotowywać sałatkę - ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i przekładamy do sporej miski. W garnuszku rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Następnie dodajemy ocet winny i po 5 sekundach bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem, i gotujemy 2-3 minuty na średnim ogniu. Na sam koniec dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ziemniaki polewamy gotowym sosem, lekko mieszamy żeby dokładnie rozprowadzić sos, ale jednocześnie uważając na to, żeby się nie rozpadły. Kartoffelsalat odstawiamy na bok. 
 
4) Seler kroimy w plastry o grubości około 0,5-1 cm. Posypujemy je solą i pieprzem, panierujemy w mące pszennej, jajku z mąki z ciecierzycy i bułce tartej.

5) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty z każdej strony.

6) W międzyczasie do sałatki dodajemy olej z pestek dyni i posiekany szczypiorek. 

7) Sznycle z selera podajemy z plasterkiem cytryny i sałatką ziemniaczaną. 

Komentarze