Pamiętacie turecką czorbę z czerwonej soczewicy z dodatkiem oleju z miętą i ostrą papryką? Okazuje się, że we Włoszech je się bardzo podobną zupę, chociaż na pewno nie jest tam aż tak popularna jak jej siostrzana wersja w Turcji! Różni się dosłownie kilkoma składnikami, a jej bazę stanowi (jak przystało na włoską zupę) soffritto, czyli drobno pokrojona i podsmażona na oliwie cebula, marchewka i seler naciowy.
Składniki (3 porcje):
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 średnia marchewka
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- 175 g czerwonej soczewicy
- odrobina natki pietruszki
- sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
1) Do garnka wlewamy oliwę i wstawiamy na mały ogień. W międzyczasie cebulę, marchewkę i łodygi selera kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy liście laurowe i czosnek (cały ząbek). Smażymy wszystko razem przez 4-5 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wyciągamy liście laurowe.
2) Do garnka dodajemy pomidorki (nie musimy wcześniej ściągać z nich skórki) i przepłukaną wcześniej pod zimną wodą soczewicę. Wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut (warto co jakiś czas zamieszać w garnku).
3) Na sam koniec dodajemy 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki i przyprawiamy solą i pieprzem (do smaku).
4) Zawartość garnka blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać troszkę wody i ponownie ją zagotować.
5) Zupę podajemy ze sporym chlustem oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Smakowicie brzmi. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńSmakowicie brzmi. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszła! ❤️
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń