Trzeba przyznać, że porządna miska owsianki to jedno z najlepszych możliwych jesiennych śniadań. W naszym jadłospisie dość często gości owsianka z katarzynkami, śliwkami i jabłkami. Tym razem proponujemy lekko waniliową owsiankę z makiem serwowaną z cieplutkimi węgierkami otulonymi syropem klonowym i cynamonem. Żegnamy lato i witamy jesień!
Składniki (2 porcje):
- 125 g płatków owsianych
- 2 szklanki mleka roślinnego (my używamy sojowego, może być trochę więcej lub trochę mniej, to zależy od naszej ulubionej konsystencji owsianki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka maku
- 1 łyżeczka oleju
- 15-20 węgierek
- 2 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy
Przygotowanie:
1) Do garnka wrzucamy płatki owsiane, wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy i mak. Gotujemy na małym ogniu, aż płatki owsiane zmiękną. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej mleka.
2) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Węgierki przepołowiamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy cukier i cynamon. Smażymy na średnim ogniu przez 5-6 minut, często mieszając. Na sam koniec dodajemy syrop klonowy, dokładnie mieszamy i podgrzewamy kolejne 2-3 minuty.
3) Owsiankę serwujemy z cieplutkimi węgierkami.
Komentarze
Prześlij komentarz