Czechy - Nudle s mákem

Są takie strawy, po których zjedzeniu humor od razu sam się poprawia i jedną z nich zdecydowanie są czeskie nudle s mákem, czyli makaron z makiem z cukrem, nutką wanilii i alkoholu. Dobrou chuť...

Składniki (2 porcje):
- 120 g makaronu (np. łazanki) 
- sól 
- 1 łyżeczka brandy, koniaku lub rumu
- 20 g wegańskiego smarowidła (u nas wegańska rama - nie będziemy na niej smażyć, potrzebujemy ją jedynie rozpuścić) lub oleju
- 20 g mielonego maku (my kupujemy od razu zmielony) 
- 2-3 łyżeczki cukru waniliowego (można użyć ekstraktu waniliowego lub po prostu laski wanilii, ale cukier wanilinowy jest tu absolutnie zabroniony) 
- cukier puder (do podania)

Przygotowanie:
1) Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Następnie makaron odcedzamy i odstawiamy na sekundkę na bok.

2) Do garnka (u nas jest to potrawa jednogarnkowa) wlewamy alkohol i podgrzewamy kilka sekund na małym ogniu, aż odparuje. Garnek ściągamy z ognia, dodajemy tłuszcz i chwilkę go roztapiamy. Następnie dodajemy mak i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.

3) Do maku wrzucamy makaron (powinien być jeszcze ciepły) i dokładnie mieszamy. Nudle podajemy posypane cukrem pudrem. 

Komentarze