Francja - Wegańska rabarbarowa tarta Tatin

Tarta Tatin pochodzi z Francji (w której swoją drogą mieliśmy jutro urlopować, ale tym razem musimy zadowolić się tartą), gdzie powstała całkowicie przez przypadek. Pewnego dnia jedna z sióstr Tatin, prowadzących hotel gdzieś pośrodku Francji, za długo gotowała jabłka z masłem i cukrem na tradycyjną tartę jabłkową. Gdy zaczęła czuć lekką spaleniznę, starała się uratować deser, położyła ciasto na patelnię z jabłkami i włożyła je do piekarnika. Goście hotelu od razu pokochali odwróconą tartę i trudno im się dziwić! Siostry Tatin na pewno przyczyniły się do sukcesu tej tarty, ale podobno gâteau renversé (odwrócone ciasto) było znane we Francji już wcześniej. 

Tartę Tatin tradycyjnie robi się z jabłkami, ale my chyba jednak wolimy wersję z rabarbarem - tym bardziej, że sezon rabarbarowy w pełni. 

Składniki (na formę o średnicy 23 cm):

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 120 g margaryny
- 3 łyżki wody

Rabarbar i sos karmelowy:
- 150 g brązowego cukru
- 30 ml wody
- 30 g margaryny
- 400 g rabarbaru

Przygotowanie:
1) Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i wodę.

2) Składniki mieszamy widelcem, następnie, po uzyskaniu kruszonkowej konsystencji, krótko zagniatamy ręką, aż ciasto będzie jednolite i gładkie.

3) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

4) Mniej więcej 15 minut przed wyciągnięciem ciasta w małym garnuszku mieszamy cukier i wodę.

5) Podgrzewamy na wolnym ogniu. Cały czas lekko mieszamy poruszając garnuszkiem (nie mieszamy łyżeczką, bo cukier się skrystalizuje) do momentu aż cukier się rozpuści -  po mniej więcej kilku minutach powinniśmy uzyskać gładki karmel. Do karmelu dodajemy margarynę i dalej mieszamy garnuszkiem, aż margaryna się rozpuści. Sos karmelowy wylewamy na spód formy do pieczenia.

6) Rabarbar myjemy i kroimy w kawałki o długości kilku centymetrów. Układamy na sosie karmelowym, zapełniając całe dno blaszki. 

7) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy kilka cm większej niż nasza blaszka (około 30 cm, jeśli ciasto się klei, można lekko podsypać mąka). Ostrożnie przenosimy nad foremkę i kładziemy na warstwie rabarbaru, lekko dociskając brzegi ciasta w dół. Ciasto nakłuwamy widelcem i przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. 

8) Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na 5 minut. Przykrywamy większym talerzem i zdecydowanym ruchem obracamy. 

Nasza wegańska wersja tarty Tatin inspirowana jest tym przepisem.

Komentarze