Polska - Kotlety ziemniaczane z sosem z ogórków kiszonych

Po włoskiej biednej kuchni (cucina povera), czyli makaronie z fasolą, przyszedł czas na jej polską odmianę pod postacią równie smacznych kotletów ziemniaczanych z sosem z ogórków kiszonych. Jednocześnie jest to kolejny przepis inspirowany maminą kuchnią po zupce z kaszą jaglaną i pieczarkami

Składniki (4 porcje, około 12 kotlecików):

Kotlety
- 600 g ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego (w wersji wegetariańskiej może być 1 jajko)
- 2 łyżki mąki 
- sól, pieprz
- mały pęczek natki pietruszki
- kilka łyżek bułki tartej
- olej (do smażenia)

Sos z ogórków kiszonych
- 60 g margaryny
- 60 g mąki 
- 125 ml wody
- 3-4 łyżki mleka sojowego
- 200 g ogórków kiszonych
- 175 ml wody z ogórków kiszonych 


Przygotowanie:
1) Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i odkładamy na bok.

2) Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, odkładamy na bok.

3) Gdy ziemniaki będą już chłodniejsze, obieramy i rozgniatamy na purée.

4) Siemię lniane zalewamy czterema łyżkami wody i dokładnie mieszamy. Do ziemniaków dodajemy cebulę i mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane. Wszystko dokładnie mieszamy.

5) W garnuszku roztapiamy margarynę na wolnym ogniu, dodajemy mąkę i chwilę smażymy, dokładnie mieszając. Dodajemy wodę i mleko. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez kilkanaście sekund. Następnie dodajemy wodę z ogórków kiszonych, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Ogórki kiszone ścieramy na grubych oczkach tarki i dodajemy do sosu. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut.

6) Z ziemniaczanej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony.

7) Ziemniaczane kotleciki podajemy na sosie z ogórków kiszonych.


Komentarze

Prześlij komentarz