Tajlandia - Mango sticky rice (ข้าวเหนียวมะม่วง)

W środę mango sticky rice mieliśmy jeść już na ulicach Bangkoku, ale wyjazd do Tajlandii w tej sytuacji musieliśmy przesunąć na listopad. Mango sticky rice póki co jemy w domu, czekając na lepsze czasy.

Składniki (4 porcje):
- 150 g płatków ryżowych 
- 1 puszka mleka kokosowego + kilka łyżek wody
- opcjonalnie cukier
- 1-2 mango


Przygotowanie:
1) W garnuszku przygotowujemy płatki ryżowe na mleku kokosowym. Gotujemy (od czasu do czasu mieszając), aż płatki całkowicie zmiękną. W razie potrzeby, dodajemy odrobinę wody. My nie dodajemy cukru do gotowania płatków ryżowych. W Tajlandii natomiast zazwyczaj ryż będzie ugotowany na słodko, z dodatkiem cukru.

2) W międzyczasie mango myjemy, obieramy i kroimy w paseczki.

3) Ugotowane płatki ryżowe i kawałeczki mango przekładamy na talerzyk. Możemy z wierzchu polać lekko mlekiem kokosowym.

Komentarze