Izrael - Pieczony kalafior

Z racji na to, że styczniowa wizyta w Tel Awiwie była niestety bardzo krótka, nie udało się spróbować wszystkich wspaniałości oferowanych przez to miasto. A jest ich wiele, Tel Awiw zdecydowanie należy do jednych z najbardziej przyjaznych wegetarianom i weganom miejsc na świecie. Jedną z popularniejszych wegańskich potraw w Izraelu jest właśnie pieczony kalafior.

Składniki:
- główka kalafiora
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soli + szczypta soli

Przygotowanie:
1) Kalafior obieramy z brzydkich liści, ale zostawiamy te mniejsze i ładniejsze, dokładnie go myjemy. Możemy pozbyć się części łodygi tak, aby kalafior nie przewracał się na boki przy postawieniu go na płaskiej powierzchni.

2) Do garnka, w którym zmieści się cały kalafior, wlewamy kilka centymetrów wody i dodajemy odrobinę soli. Garnek przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na średnim ogniu przez jakieś 10 minut.

3) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kalafior przemywamy zimną wodą. Oliwę dokładnie wmasowujemy, następnie lekko oprószamy solą.

4) Kalafior przekładamy do naczynia żaroodpornego (łodygą do dołu). Pieczemy przez około 40 minut (nie przykrywamy).

Komentarze

Prześlij komentarz