Indie - Masala Chai

Podobnież w Indiach, w regionie Assam herbata rosła od dawien dawna, ale nikt nie był zainteresowany piciem jej dla przyjemności. Postrzegana była raczej jako zioło lecznicze. Chiny przez długi czas miały monopol na import herbaty do Wielkiej Brytanii. Brytyjczycy szybko zauważyli jednak, że bardziej opłaci im się wysyłka herbaty ze swojej kolonii, którą w XIX wieku były Indie Brytyjskie. W samych Indiach jej spożycie pozostawało marginalne, ale starano się popularyzować tam herbatę w stylu angielskim, z dodatkiem cukru i mleka. Wkrótce lokalni sprzedawcy uliczni zaczęli proponować bardziej pasująca do Indii wersję, z większą ilością mleka i przyprawami. Ta wersja szybko zyskała tam ogromną popularność. Tym samym masala chai stał się obowiązkowym elementem dnia mieszkańców Indii (i nie tylko).

Muszę nieskromnie przyznać, że jest to przepis na wybitny masala chai. Koleżanka Garima z Indii, na przykład, dała naszej wersji 4+ i powiedziała, że rzadko zdarza się, że smakuje jej chai niezrobiony przez nią samą.

Składniki (2 porcje):
- 3 torebki czarnej herbaty, najlepiej Assam (nawet lepiej będzie, jeśli użyjemy herbaty sypanej)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki garam masali (możemy ewentualnie zastąpić przyprawą do piernika - najlepiej jednak taką, która zawiera dużo różnych przypraw i nie zawiera cukru, np. Kotányi)
- czubata łyżeczka startego na drobnych oczkach tarki imbiru
- 3-4 łyżeczki cukru
- szklanka wrzątku 
- 2 szklanki mleka (my używamy owsianego, Oatly)

Przygotowanie:
1) Do garnuszka wsypujemy herbatę, przyprawy i cukier.

2) Zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez minutkę na wolnym ogniu. Dodajemy mleko, zagotowujemy.

3) Najlepiej będzie przecedzić herbatkę przez sitko do kubka, ale ten etap często pomijamy, z lenistwa.

Komentarze