Dominikana - Dominikańskie śniadanko (Mangú con los tres golpes)

Plantany (banany warzywne) są bardzo popularne w całej Ameryce Środkowej. Od bananów różnią się głownie tym, że nie je się ich na surowo i są bardziej wytrawne (ale wciąż słodkie). Jedynym minusem plantanów jest ich cena i dość ograniczona dostępność. Na Dominikanie purée z plantanów (mangú) stanowi podstawę tradycyjnego śniadania, czyli mangú con los tres golpes ("mangú z trzema uderzeniami"). Te trzy uderzenia to smażony ser, jajka i plastry salami. My przygotowaliśmy wersję wegańską z tofu i awokado.


Składniki (4 porcje):
- 3 plantany (można zastąpić niedojrzałymi bananami)
- sól, pieprz
- sok z 1 limonki
- 1 cebula (najlepiej czerwona)
- kostka tofu
- olej
- 2 awokado
- ewentualnie smażone jajko, smażone plastry wegetariańskiego salami

Przygotowanie:
1) Plantany obieramy - najlepiej jest przekroić skórkę wzdłuż i następnie obierać jak mandarynkę. W garnku zagotowujemy litr wody z solą. Plantany kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i  gotujemy do miękkości (około 20-25 minut).

2) W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, tofu kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy tofu, i cebulę, aż lekko "zbrązowieją".

3) Plantany odcedzamy, zostawiając równowartość około szklanki wody. Do plantanów pływających w wodzie dodajemy sok z limonki i wszystko blendujemy na gładkie purée.

4) Purée z plantanów podajemy posypane smażoną cebulą. Serwujemy ze smażonymi plastrami tofu, awokado i innymi dodatkami (zależnie od upodobań i diety).

Komentarze