Chorwacja - Ryż z ajwarem (Ajvar Riža)

Ajwar to popularna na całych Bałkanach pasta z pieczonej papryki. Prawdopodobnie wywodzi się z Serbii, gdzie kawiorem z papryk zaczęto zastępować ten rybny (z tureckiego havyar). Ajwar najczęściej używany jest jako dodatek do grillowanego mięsa, ale nie można się ograniczać - widziałem już wiele przepisów na makarony czy risotto z dodatkiem tej cudownej pasty. Dzisiaj proponujemy idealny na kwarantannę ryż z ajwarem. Oczywiście najlepszy będzie ajwar lub ljutenica domowej roboty - z łagodną lub ostrą papryką, z dodatkiem lub bez bakłażana, jak kto woli i co ma pod ręką.

Składniki (4 porcje):
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 200 g ryżu (do risotto lub innego)
- szklanka wody
- 2 pieczarki
- 2 czerwone papryki 
- 7-8 łyżek ajwaru (przykładowy przepis)
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju.

2) Na patelnię wrzucamy ryż, smażymy 2-3 minuty, czasem mieszając. Paprykę i pieczarki kroimy w kosteczkę, dodajemy na patelnię, smażymy kolejne 2 minuty.

3) Na patelnię wlewamy wodę i ryż dusimy 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wodę.

4) Gdy ryż będzie miękki, dodajemy ajwar, sól i pieprz (do smaku). Dokładnie mieszamy i dusimy kolejne kilka minut.

Komentarze