Bośnia i Hercegowina - Smoothie Sarajewo

Podobnie jak dodane niedawno smoothie pistacjowo-sezamowe, to smoothie nie ma w zasadzie zbyt wiele wspólnego z tradycyjną kuchnią bośniacką. Pomysł na jego powstanie wywodzi się jednak z naszej wizyty w sarajewskim smoothie barze, gdzie sprzedawano je właśnie pod nazwą smoothie Sarajevo.

Składniki (1 porcja):
- 3/4 szklanki mleka (np. owsianego)
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1 banan
- 2 daktyle
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- wanilia (do smaku)

Przygotowanie:
1) Daktyle moczymy w ciepłej wodzie przez przynajmniej 5 minut.

2) Do kielicha blendera wlewamy mleko i dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie blendujemy (daktyle mają czasem tendencję do opadnięcia na dół, by uniknąć zblendowania).

Komentarze