Polska - Pasta makrelowa w wersji bezrybnej

Jakimś wielkim fanem takich zamienników raczej nie jestem, ale paprykarz jaglany czy faux gras z przepisów Marty Dymek bardzo szanuję i szczerze uwielbiam. Historia powstania tego przepisu jest taka, że w lodówce zalegały nam jakieś resztki wędzonego tofu i ciecierzycy. Dwie minuty później na talerzu był pyszny razowy chlebek posmarowany wege pastą makrelową i ogórek kiszony.

Składniki:
- pół kostki wędzonego tofu
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki 
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki oleju lnianego 
- 1 łyżka wody 
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- szczypta soli, pieprz


Przygotowanie:

1) W zasadzie nie ma co się rozpisywać - wszystko wrzucamy do kielicha blendera i blendujemy na gładką, jednolitą pastę.


Komentarze

  1. Zawsze śmieszy mnie w wege przepisach nazewnictwo jak tutaj, no bo skoro nie ma makreli, to makrelowa być nie może. :D Ale pasta dobra!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz