Kolač od rajčice to kolejne ciasto, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut i gwarantuję, że każdy sobie z nim poradzi. Jak już wspominałem takie wypieki lubię najbardziej.
Paradajz kolač lub kolač od rajčice pochodzi z północno-wschodniej części Chorwacji, z miasteczka Virovitica przy węgierskiej granicy, które słynie z domowego soku pomidorowego. Oczywiście najlepiej użyć soku produkcji domowej, ale te sklepowe też powinny dać radę.
Przygotowanie:
1) Przygotowujemy wegańskie jajko - mielimy 1 łyżkę siemienia lnianego, dodajemy 3 łyżki wody, mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
2) W oczekiwaniu na siemię lniane, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik grzejemy do 180 stopni.
3) Siemię lniane mieszamy z sokiem z pomidorów, dodajemy do mąki. Wlewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy.
4) Ciasto wylewamy na foremkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut.
Paradajz kolač lub kolač od rajčice pochodzi z północno-wschodniej części Chorwacji, z miasteczka Virovitica przy węgierskiej granicy, które słynie z domowego soku pomidorowego. Oczywiście najlepiej użyć soku produkcji domowej, ale te sklepowe też powinny dać radę.
Ten przepis jest w zasadzie wegańską wersją połączenia kilku chorwackich przepisów znalezionych w internecie i wszystkie z nich z jakiegoś powodu podają składniki w łyżkach, więc uznajemy, że jest to prawidłowa forma podawania skladników w chorwackich przepisach!
Składniki (na średnia blaszkę):
- 1 wegańskie jajko***- (z siemienia lnianego lub nasion chia), ja zawsze robię z tego przepisu
- 20 łyżek mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 20 łyżek soku z pomidorów
- 15 łyżek oleju
- cukier puder (do posypania)
**** przepis wychodzi równiez bez jajka - kiedyś zapomniałem dodać i też wyszło****
1) Przygotowujemy wegańskie jajko - mielimy 1 łyżkę siemienia lnianego, dodajemy 3 łyżki wody, mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
2) W oczekiwaniu na siemię lniane, przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy. Piekarnik grzejemy do 180 stopni.
3) Siemię lniane mieszamy z sokiem z pomidorów, dodajemy do mąki. Wlewamy olej i wszystko dokładnie mieszamy.
4) Ciasto wylewamy na foremkę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz