Przeglądając kiedyś jakąś polską książkę kucharską, natknąłem się na przepis na wermiszel z orzechami, czyli w zasadzie zupę mleczna z makaronem i orzechami. Trochę przerobiliśmy oryginalny przepis i wyszło nam pyszne sniadnko.
Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron i smażymy go przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
2) Wlewamy mleko, mieszamy, gotujemy przez kilka minut aż makaron będzie miękki.
3) W międzyczasie siekamy orzechy włoskie.
4) Do zupy mlecznej dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.
Składniki (4 porcje):
- łyżka oleju
- 200 g makaronu vermiccelli
- 750 ml mleka (my użyliśmy Oatly)
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron i smażymy go przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
2) Wlewamy mleko, mieszamy, gotujemy przez kilka minut aż makaron będzie miękki.
3) W międzyczasie siekamy orzechy włoskie.
4) Do zupy mlecznej dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.
Komentarze
Prześlij komentarz