Polska - Wermiszel z orzechami

Przeglądając kiedyś jakąś polską książkę kucharską, natknąłem się na przepis na wermiszel z orzechami, czyli w zasadzie zupę mleczna z makaronem i orzechami. Trochę przerobiliśmy oryginalny przepis i wyszło nam pyszne sniadnko.

Składniki (4 porcje):
- łyżka oleju
- 200 g makaronu vermiccelli
- 750 ml mleka (my użyliśmy Oatly)
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki rodzynek
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich


Przygotowanie:
1) W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy makaron i smażymy go przez 1-2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

2) Wlewamy mleko, mieszamy, gotujemy przez kilka minut aż makaron będzie miękki.

3) W międzyczasie siekamy orzechy włoskie.

4) Do zupy mlecznej dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią, cynamon, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Komentarze