Kuchnia ormiańska jest jedną z naszych ulubionych od czasu naszej wizyty w tym wspaniałym kraju i posmakowaniu jego specjałów. Od tego czasu spas zagościł na dobre w naszym jadłospisie!
Składniki (2-3 porcje):
- szklanka bulionu
- dwie szklanki wody
- trzy szklanki jogurtu greckiego
- jajko
- łyżka mąki
- 2 łyżeczki suszonej mięty, sól, pieprz
- świeża mięta, pietruszka i kolendra
- 20-30 g masła
- 50 g pęczaku
Przygotowanie:
1) W osolonej wodzie gotujemy kaszę pęczak według przepisu na opakowaniu.
2) Do innego garnka wlewamy jogurt grecki, jajko i wsypujemy mąkę. Mieszamy na gładką masę, wlewamy wodę i bulion, i ponownie mieszamy. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy suszoną miętę, sól, pieprz i pęczak.
3) Zupę serwujemy posypaną świeżymi ziołami i plastrem masła.
Komentarze
Prześlij komentarz