To chyba jedna z najsmaczniejszych potraw na świecie! Niestety, wygląd tym razem nie idzie w parze ze smakiem...
Locro
Składniki (2-3 porcje)
- puszka kukurydzy
- 1 cukinia
- 1 mały batat
- pół dyni piżmowej
- ząbek czosnku
- łyżeczka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego i pół opakowania pomidorów z puszki
- pół szklanki bulionu i pół szklanki wody
- po łyżeczce papryki wędzonej, słodkiej i ostrej, sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Dynię piżmową i batata kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień.
2) Cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka.. Dodajemy około 1/5 opakowania kukurydzy, pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3) Do kielicha blendera wrzucamy pozostałą cześć kukurydzy, olej i bulion. Miksujemy na jednolitą masę i dorzucamy do garnka.
4) Wszystko mieszamy. Można dodać więcej ostrej papryki, jeśli mamy ochotę na coś ostrzejszego. Dusimy na wolnym ogniu przez dodatkowe 15-20 minut.
Locro
Składniki (2-3 porcje)
- puszka kukurydzy
- 1 cukinia
- 1 mały batat
- pół dyni piżmowej
- ząbek czosnku
- łyżeczka oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego i pół opakowania pomidorów z puszki
- pół szklanki bulionu i pół szklanki wody
- po łyżeczce papryki wędzonej, słodkiej i ostrej, sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Dynię piżmową i batata kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na mały ogień.
2) Cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i dorzucamy do garnka.. Dodajemy około 1/5 opakowania kukurydzy, pomidory z puszki, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy.
3) Do kielicha blendera wrzucamy pozostałą cześć kukurydzy, olej i bulion. Miksujemy na jednolitą masę i dorzucamy do garnka.
4) Wszystko mieszamy. Można dodać więcej ostrej papryki, jeśli mamy ochotę na coś ostrzejszego. Dusimy na wolnym ogniu przez dodatkowe 15-20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz