Włochy - Fasola borlotti z ziemniakami (Zuppa di patate e borlotti)

Od czasu zjedzenia weneckiego makaronu z fasolą, przepisy kuchni włoskiej z wykorzystaniem fasoli całkowicie przysłoniły nam wcześniej uwielbiane makarony z sosami pomidorowymi typu pašta šuta czy penne all’arrabbiata. Tym razem proponujemy kolejne fasolowe danie - gęstą, kremową zupę z fasolą borlotti i ziemniakami.

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku. Polecamy również inne nasze przepisy kuchni włoskiej.

Składniki:

- 200 g fasoli (najlepiej borlotti)

- 1 łyżeczka soli

- 2 liście laurowe

- 6 łyżek oliwy

- 1 cebula 

- 1 ząbek czosnku

- 1 marchewka

- 1 łodyga selera naciowego

- 2 listki szałwii

- opcjonalnie szczypta soli wędzonej

- 4 średnie ziemniaki

- pieprz

- oliwa i kilka listków szałwii

- natka pietruszki

Przygotowanie:

1) Fasolę moczymy przez kilka godzin, następnie gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i liśćmi laurowymi. Gotujemy przez około 45 minut, aż będzie całkiem miękka. Ugotowaną odkładamy na bok, nie wylewamy wody.

2) W garnku rozgrzewamy oliwę na której smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, marchewkę i seler naciowy. Wrzucamy listki szałwii i wędzoną sól. Smażymy przez kilka minut.

3) W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z warzywami, smażymy przez kolejne kilka minut. Wlewamy 4-5 chochli wody spod gotowania fasoli, dusimy przez około 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy fasolę, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy przez kilka minut. Połowę zupy przekładamy do innego naczynia, blendujemy na gładką masę i mieszamy z pozostałą częścią.

4) W międzyczasie na oliwie podsmażamy liście szałwii, po kilka minut na każdej stronie, aż będą chrupiące.

5) Gotową zupę podajemy z chrupiącymi listkami szałwii i oliwą szałwiową (spod smażenia), i posiekaną natką pietruszki.



Komentarze