Peixinhos da horta, czyli rybki z ogrodu to popularna portugalska przystawka do piwa. „Rybki” robi się z panierowanej zielonej fasolki. W zasadzie można powiedzieć, że jest to fasolka w tempurze i nie będzie się w błędzie. Podobno portugalska fasolka w cieście jest protoplastką japońskiej tempury, gdyż właśnie od portugalczyków japończycy nauczyli się takiego sposobu przygotowywania warzyw.
Składniki (2-4 porcje):
- 250 g zielonej fasolki (najlepsza będzie płaska, w typie mamut; ewentualnie szparagowa)
Ciasto:
- 100 g mąki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli, pieprz
- 125 ml piwa
- 1 łyżka oliwy
- olej (do smażenia, sporo - "rybki" wymagają smażenia na głębokim oleju)
- cytryna i sól (do podania)
Przygotowanie:
1) Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. W przypadku fasoli płaskiej kroimy na części o mniej więcej 10 cm długości.
2) Następnie fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut. Odcedzamy, odkładamy na bok do ostygnięcia i odsączamy z wody.
3) W międzyczasie mieszamy suche składniki na ciasto. Następnie powoli dodajemy piwo i oliwę i dokładnie mieszamy.
4) Rozgrzewamy olej. Na rozgrzany przekładamy wcześniej zamoczone w cieście "rybki". Smażymy przez kilka minut, aż się lekko zarumienią. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy skropione sokiem z cytryny i oprószone solą.
Komentarze
Prześlij komentarz