Cottage pie to klasyczna brytyjska zapiekanka z mięsa mielonego z warstwą chrupiącego purée ziemniaczanego. Dzisiaj prezentujemy jego zweganizowaną wersję z soczewicą - jest równie niekiepska!
- 0.5 kg ziemniaków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 50 g tłuszczu (my użyliśmy wegańskiego masła Flora)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- gałązka tymianku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 łodyżka selera
- 3 pomidory
- 4 łyżki groszku (nie z puszki, my użyliśmy mrożonego)
- 200 g ugotowanej zielonej lub brązowej soczewicy
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu HP (oryginalnie jest worcestershire sos, ale on zazwyczaj nie jest wegetariański; opcjonalnie można zastąpić łyżeczką sosu sojowego)
- 5 łyżek czerwonego wina
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy, dodajemy tłuszcz i gałkę muszkatołową i robimy purée.
2) Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek. Dodajemy liść laurowy i tymianek. Po 2 minutach dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Po kolejnych 5-6 dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Smażymy 5-6 minut i na sam koniec dodajemy pozostałe składniki sosu i dusimy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje.
3) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy sos i rozprowadzamy na dnie. Na górze układamy purée ziemniaczane, dokładnie je rozprowadzając, by dokładnie przykryć cały sos. Po warstwie ziemniaczanej przejeżdżamy widelcem - powierzchnia powinna być jak najbardziej chropowata, żeby powstała chrupiąca skorupka. Pieczemy przez 25 minut w nagrzanym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz