Meksyk - Majski dip z pestek dyni (Sikil P’ak)

Sikil P’ak to dip pochodzący z kuchni Majów (Tajowie - tajski, Majowie - majski, też byłem zdziwiony). Nazwa sikil p'ak w języku Majów oznacza pestki dyni pomidor, czyli główne składniki dipu. Dip świetnie smakuje z tortilla chipsami, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby jeść go z pokrojonymi w słupki warzywami czy po prostu w taki sam sposób, w jaki zazwyczaj jecie hummus. 

Składniki (4 porcje):
- 1 duży pomidor
- 100 g pestek dyni
- 1/4 małej cebuli
- papryka chilli (świeża lub suszona, do smaku) 
- 1/3 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli

- kilka posiekanych listków kolendry (do podania)
- tortilla chipsy (do podania)

Przygotowanie:
1) Pomidora pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 15 minut (alternatywnie możemy użyć do tego tostera)

2) W międzyczasie na rozgrzanej patelni prażymy obrane pestki dyni przez około 7 minut. Po tym czasie powinny lekko zmienić kolor i zaczną podskakiwać i pękać. Wtedy odkładamy je na chwilę na bok do ostygnięcia. 

3) Cebulę i paprykę chilli niedbale siekamy i wrzucamy do kielicha blendera. Dodajemy pomidora i pestki dyni. Wlewamy odrobinę wody i przyprawiamy solą. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby można dolać odrobinę więcej wody lub dodać więcej soli i papryki chilli. Podajemy z posiekaną kolendrą i tortilla chipsami.

Komentarze