Czechy - Kalafior w cieście piwnym z purée ziemniaczanym i sosem tatarskim (Smažený květák v pivním těstíčku s bramborovou kaší a tatarskou omáčkou)
Ciasto piwne jest dość popularne w kuchni czeskiej jako panierka do kalafiora lub ołomunieckich twarożków. Dzisiaj proponujemy květáka w zweganizowej wersji ciasta piwnego z mąką z ciecierzycy. Miłośnikom kuchni czeskiej polecamy również nasze przepisy na ciasto miša řezy, marynowane tofu czy nudle s mákem.
Skladniki (4 porcje):
- kalafior
- pół szklanki mąki pszennej
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 250 ml piwa (najlepiej czeskiego)
- sól, pieprz, kminek
- olej (do smażenia), sporo
Do podania
Sos tatarski (tatarská omáčka)
- 1 łyżka wegańskiego majonezu
- 2 łyżki jogurtu sojowego
- 1/4 łyżeczki musztardy
- 1 ogórek konserwowy
- sól, pieprz
Ziemniaczane purée (bramborová kaše)
- 400 g ziemniaków
- 75 ml mleka sojowego
- 30 g wegańskiego masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1) Myjemy, obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
2) Kalafiora obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy przez kilka minut, aż będzie prawie miękki. Ważne jest, żeby go jednakże nie rozgotować.
3) W międzyczasie mieszamy składniki sosu tatarskiego - majonez, jogurt i musztardę z pokrojonym w drobną kosteczkę ogórkiem konserwowanym. Sos przyprawiamy, mieszamy i przekładamy do lodówki.
4) Dokładnie odcedzamy ugotowane różyczki kalafiora, odkładamy na bok i czekamy aż wystygną.
5) W międzyczasie przygotowujemy panierkę. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę pszenną, do drugiej przesiewamy mąkę z ciecierzycy. Do mąki z ciecierzycy wolnym strumieniem wlewamy piwo i dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy, i znowu mieszamy.
6) Na patelni rozgrzewamy grubą warstwę oleju (mniej więcej 5 cm). Różyczki kalafiora obtaczamy mąką pszenną, a następnie panierujemy w cieście piwnym. Przekładamy do rozgrzanego oleju (około 160 stopni) i smażymy około 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli kalafior będzie się smażył za krótko może się okazać, że ciasto, które wdarło się do środka jest jeszcze surowe.
7) W międzyczasie ziemniaki odcedzamy, dokładnie rozgniatamy, dodajemy mleko sojowe, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Jeśli chcemy, możemy całość zmiksować blenderem.
8) Usmażone kawałki kalafiora odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z purée ziemniaczanym i sosem tatarskim lub jako przekąska do piwa (oczywiście czeskiego)!
Komentarze
Prześlij komentarz