Prawie humus w wersji na ciepło i bez tahini, czyli libańska rozgotowana ciecierzyca z oliwą, czosnkiem, cytryną, papryką i kuminem. Bardzo proste i pożywne śniadanko. Polecamy podawać z pitą i czarną herbatą z miętą i cukrem.
Składniki (2-4 porcje):
- 1 szklanka suchej ciecierzycy lub 2 puszki
- sól
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- cytryna
- suszona słodka papryka
- kumin
Przygotowanie:
1) Ciecierzycę moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie, następnie płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie (prawie tak słonej jak na makaron) przez około 2 godziny - aż będzie bardzo miękka. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki, wystarczy ją gotować przez 15 minut w osolonej wodzie.
2) Następnie odlewamy nadmiar wody, zostawiając tylko tyle, by woda sięgała poziomu ciecierzycy. Dodajemy starty na drobnych oczkach czosnek. Ugotowaną ciecierzycę niedbale rozgniatamy - część powinna być rozgnieciona, część nie.
3) Ciecierzycę przekładamy do miseczki, polewamy oliwą, skrapiamy cytryną, posypujemy kuminem i słodką papryką. Podajemy z pitą.
Komentarze
Prześlij komentarz