Inspiracji Walencją ciąg dalszy - wczoraj dodaliśmy przepis na biszkopt pomarańczowy , dzisiaj przyszedł czas na ryż z blitwą (znaną również pod nazwą burak liściowy i mangold), czyli arroz con acelgas. Niestety w trakcie naszego krótkiego pobytu nie udało nam się spróbować go na miejscu, ale zrobienie go w warunkach domowych nie stanowi absolutnie żadnego problemu (pod warunkiem, że znajdziemy blitwę; jeśli nie - możemy ją zastąpić szpinakiem).
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku. Polecamy również inne nasze przepisy kuchni hiszpańskiej.
Składniki (4 porcje):
- 6 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 spory ziemniak
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 250 g ryżu
- 300 g blitwy (buraka liściowego)
- 1 litr wody lub bulionu
- odrobina szafranu
- 1 pomidor
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1) Na oliwie (w garnku) podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek wraz z liściem laurowym. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojonego w większą kostkę ziemniaka. Smażymy przez kilka minut.
2) W międzyczasie blitwę myjemy i kroimy w średniej wielkości paseczki.
3) Do smażenia dodajemy słodką paprykę, ryż, blitwę i mieszamy.
4) Szafran rozpuszczamy w wodzie lub bulionie. Następnie płyn wlewamy do ryżu. Pomidora ścieramy na drobnych oczkach tarki wprost do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Całość gotujemy na średnim ogniu przez około 15-18 minut.
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuń