Portugalia - Sojowina w stylu Alentejo (Carne de porco à alentejana)

Kuchnia portugalska należy do tych raczej niedocenianych. Trzeba też przyznać, że jest wyjątkowo mięsna. Udało nam się jednak zweganizować chyba jedno z najciekawszych portugalskich dań, czyli wieprzowinę w stylu Alentejo (carne de porco à alentejana), czyli pieczone lub smażone ziemniaki z dodatkiem wieprzowiny marynowanej w winie i paście paprykowej, i małżami. W wersji roślinnej usunęliśmy małże, a wieprzowinę zastąpiliśmy kotletami sojowymi. Naszym zdaniem jest godna konkurowania z wersją tradycyjną!

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy również do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.

Składniki:

- 1 opakowanie kotletów sojowych

- kostka rosołowa

- 1 ząbek czosnku

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (może być też turecka, tunezyjska harissa, ewentualnie łyżeczka koncentratu pomidorowego i łyżeczka słodkiej papryki)

- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki

- 200 ml białego wina

- szczypta soli i pieprzu

- 2 liście laurowe

- 1 łyżka oliwy 


- 1 kg ziemniaków

- 4 łyżki oliwy

- 1 łyżeczka soli


- 1 łyżka posiekanej natki kolendry

- kilka czarnych oliwek

- plasterek cytryny

- warzywa z octu (na przykład ogórki, marchewka czy kalafior)

Przygotowanie:

1) Kotlety sojowe moczymy w wodzie z bulionem lub solą według instrukcji na opakowaniu, przez około 20 minut. Następnie wodę wylewamy, a kotlety kroimy na mniejsze kawałki, powiedzmy w ćwiartki.

2) Starty na drobnych ząbkach czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, słodką paprykę i wino dodajemy do sporej miski i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy liście laurowe. Następnie dodajemy kotlety sojowe i marynujemy przez około godzinę. 

3) W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości mniej więcej 3 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i oprószamy solą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu ziemniaki warto lekko przemieszać. 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dorzucamy czarne oliwki.

4) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kotlety sojowe (najpierw bez marynaty, której nie wylewamy) i smażymy przez około 10 minut. Później wlewamy marynatę, patelnię przykrywamy pokrywką i kotlety dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut.

5) Usmażone kotlety sojowe przekładamy wraz z sosem na upieczone ziemniaki. Lekko mieszamy, posypujemy posiekaną natką kolendry i podajemy z plastrem cytryny i warzywami konserwowymi.

Komentarze