Składniki:
- 1 opakowanie kotletów sojowych
- kostka rosołowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej (może być też turecka, tunezyjska harissa, ewentualnie łyżeczka koncentratu pomidorowego i łyżeczka słodkiej papryki)
- 0.5 łyżeczki słodkiej papryki
- 200 ml białego wina
- szczypta soli i pieprzu
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka oliwy
- 1 kg ziemniaków
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- kilka czarnych oliwek
- plasterek cytryny
- warzywa z octu (na przykład ogórki, marchewka czy kalafior)
Przygotowanie:
1) Kotlety sojowe moczymy w wodzie z bulionem lub solą według instrukcji na opakowaniu, przez około 20 minut. Następnie wodę wylewamy, a kotlety kroimy na mniejsze kawałki, powiedzmy w ćwiartki.
2) Starty na drobnych ząbkach czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę paprykową, słodką paprykę i wino dodajemy do sporej miski i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy liście laurowe. Następnie dodajemy kotlety sojowe i marynujemy przez około godzinę.
3) W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości mniej więcej 3 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, a ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Polewamy oliwą i oprószamy solą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30 minut. W połowie czasu ziemniaki warto lekko przemieszać. 5 minut przed końcem pieczenia ziemniaków dorzucamy czarne oliwki.
4) W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy kotlety sojowe (najpierw bez marynaty, której nie wylewamy) i smażymy przez około 10 minut. Później wlewamy marynatę, patelnię przykrywamy pokrywką i kotlety dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut.
5) Usmażone kotlety sojowe przekładamy wraz z sosem na upieczone ziemniaki. Lekko mieszamy, posypujemy posiekaną natką kolendry i podajemy z plastrem cytryny i warzywami konserwowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz