Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie należy na pewno do dań typowo restauracyjnych. Jest to raczej danie domowe lub stołówkowe - takie, jakie robi na obiad prawdziwa hiszpańska abuela. Mimo prostoty, połączenie soczewicy z oliwą i słodkością marchewki i papryki sprawia, że jest to jedno z naszych ulubionych hiszpańskich dań. A trzeba jeszcze wspomnieć, że Hiszpanie wielką czcią otaczają swoje strączki - w sklepach znajdziemy tu mnóstwo rodzajów soczewicy, fasoli i ciecierzycy najlepszej jakości i dodatkowo pięknie zapakowanej w woreczki materiałowe.
Składniki (4 porcje):
- 6 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 ziemniak
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 200 g suchej zielonej soczewicy
- 2 szklanki wody
- 1 pomidor
- sól, pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1) Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i liście laurowe. Smażymy przez kilka chwil, aż czosnek zmięknie.
2) W międzyczasie ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy warzywa - ziemniaki w kostkę a marchewkę w talarki. Dodajemy na patelnię, mieszamy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Warzywa smażymy przez kilka minut.
3) Następnie dodajemy dokładnie przepłukaną soczewicę, dwie szklanki wody i startego na tarce pomidora. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, do smaku.
4) Soczewicę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut, do miękkości.
5) Gotową soczewicę podajemy z bagietką lub chlebem i/lub ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz