Hiszpania - Lentejas con verduras (Soczewica z warzywami)

Lentejas con verduras, czyli soczewica z warzywami nie należy na pewno do dań typowo restauracyjnych. Jest to raczej danie domowe lub stołówkowe - takie, jakie robi na obiad prawdziwa hiszpańska abuela. Mimo prostoty, połączenie soczewicy z oliwą i słodkością marchewki i papryki sprawia, że jest to jedno z naszych ulubionych hiszpańskich dań. A trzeba jeszcze wspomnieć, że Hiszpanie wielką czcią otaczają swoje strączki - w sklepach znajdziemy tu mnóstwo rodzajów soczewicy, fasoli i ciecierzycy najlepszej jakości i dodatkowo pięknie zapakowanej w woreczki materiałowe. 

Składniki (4 porcje):

- 6 łyżek oliwy

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 2 liście laurowe 

- 1 ziemniak

- 2 marchewki

- 1 czerwona papryka 

- 200 g suchej zielonej soczewicy

- 2 szklanki wody 

- 1 pomidor

- sól, pieprz

- pół łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

1) Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i liście laurowe. Smażymy przez kilka chwil, aż czosnek zmięknie.

2) W międzyczasie ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy warzywa - ziemniaki w kostkę a marchewkę w talarki. Dodajemy na patelnię, mieszamy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Warzywa smażymy przez kilka minut.

3) Następnie dodajemy dokładnie przepłukaną soczewicę, dwie szklanki wody i startego na tarce pomidora. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, do smaku.

4) Soczewicę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut, do miękkości. 

5) Gotową soczewicę podajemy z bagietką lub chlebem i/lub ryżem.



Komentarze