Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem przypraw - najczęściej majeranku i gałki muszkatołowej (chociaż w niektórych przepisach pojawia się również imbir, tymianek czy kardamon). Najlepiej smakuje na kajzerce lub świeżym chlebku.
Składniki (na sporą porcję - spokojnie na 6 posiłków):
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- kostka wędzonego tofu
- puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki wody
- 1.5 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżeczki majeranku
Przygotowanie:
1) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie.
2) Do kielicha blendera lub innego sporego naczynia wrzucamy wszystkie pozostałe składniki (tofu warto pokruszyć na mniejsze części). Dodajemy cebulę i mieszamy blenderem, aż powstanie jednolita pasta.
3) Serwujemy na świeżej kajzerce lub chlebie - dobrze smakuje z ogórkiem kiszonym ( lub świeżym) i plastrem pomidora.
Komentarze
Prześlij komentarz