Niemcy - Wegański Leberwurst

Leberwurst to niemiecki pasztet z wątróbki z dodatkiem przypraw - najczęściej majeranku i gałki muszkatołowej (chociaż w niektórych przepisach pojawia się również imbir, tymianek czy kardamon). Najlepiej smakuje na kajzerce lub świeżym chlebku. 


 Składniki (na sporą porcję - spokojnie na 6 posiłków):

- 4 łyżki oleju

- 1 cebula 

- kostka wędzonego tofu 

- puszka czerwonej fasoli

- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

- 2 łyżki wody

- 1.5 łyżeczki soli

- szczypta pieprzu

- spora szczypta gałki muszkatołowej 

- 3 łyżeczki majeranku


Przygotowanie:

1) Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż zmięknie.

2) Do kielicha blendera lub innego sporego naczynia wrzucamy wszystkie pozostałe składniki (tofu warto pokruszyć na mniejsze części). Dodajemy cebulę i mieszamy blenderem, aż powstanie jednolita pasta.

3) Serwujemy na świeżej kajzerce lub chlebie - dobrze smakuje z ogórkiem kiszonym ( lub świeżym) i plastrem pomidora.



Komentarze