Jedyną w zasadzie różnicą pomiędzy tymi i zwykłymi jabłkami w cieście, jest dodatek piwa w cieście. Tradycyjnie (tak mówią przepisy bawarskie) dodaje się piwo pszeniczne - Weißbier, ale można je nawet zastąpić wodą gazowaną (jeśli ktoś piwa nie pije).
- 1 łyżka margaryny
- 100 g mąki (pół szklanki)
- szczypta cukru
- szczypta soli
- 100 ml piwa (najlepiej pszenicznego)
- 6 łyżek mleka sojowego
- 4 jabłka (najlepsze będą kwaśne i większe niż mniejsze)
- olej (do smażenia)
- 50 g cukru i łyżeczka cynamonu (do podania)
Przygotowanie:
1) Wegańskie masło lub margarynę rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Osobno mieszamy piwo z mlekiem sojowym i margaryną. Następnie wlewamy powolnym strumieniem do mąki, ciągle mieszając.
2) Jabłka myjemy, obieramy, odcinamy kawałeczek z góry i z dołu, i kroimy na plastry o grubości (mniej więcej) 2 cm - jedno jabłko to 3-4 plastry. Nożykiem lub końcówką obieraczki wydrążamy środek.
3) Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany przekładamy zanurzone w cieście kawałki jabłek i smażymy po około 5 minut z obu stron. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręczniczkiem papierowym. W trakcie oczekiwania na wysmażenie wszystkich jabłek, gotowe możemy przechowywać w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni.
4) Gotowe krążki obtaczamy lub posypujemy mieszanką cukru i cynamonu.
Komentarze
Prześlij komentarz