Przyszedł czas na pierwszy przepis w nowym roku. Przenosimy się na daleką Sri Lankę i prezentujemy jednogarnkowe curry z nerkowców i groszku z mlekiem kokosowym (kaju maluwa). Dla miłośników kuchni Sri Lanki wrzucamy link do wcześniejszego przepisu na curry z białej rzodkwi.
Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie i Facebooku.
- 250 g nerkowców (jeśli chcemy zaoszczędzić lub obniżyć kaloryczność, możemy dodać 150-175 g nerkowców i dodatkowe 50 g groszku)
- 1 cebula
- 1 łyżka przyprawy curry
- 0.5 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1.5 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- 1 ząbek czosnku
- 1 zielona papryczka chilli lub ostra papryka w proszku/płatkach (do smaku)
- sól (do smaku)
- 100 g mrożonego zielonego groszku (może być też świeży, ale nie z puszki)
- 0.5 puszki mleka kokosowego
Przygotowanie:
1) Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut, żeby zmiękły. Po tym czasie odlewamy wodę, nerkowce przekładamy do garnka, wlewamy 1.5 szklanki wody i wstawiamy na średni ogień.
2) Do nerkowców dodajemy po kolei drobno poszatkowaną cebulę i czosnek oraz przyprawy. Jeśli mamy świeżą papryczkę, przecinamy ją na 4 części i wrzucamy do garnka. Ilość soli i ostrej papryki zależy od naszych preferencji. Warto również wziąć pod uwagę fakt, że niektóre mieszanki przypraw curry zawierają sól.
3) Do garnka wrzucamy groszek, wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż woda prawie w całości wyparuje.
4) Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy przez kolejne 10-15 minut, aż curry zgęstnieje.
5) Gotowe curry proponujemy podać z ryżem.
Super!
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuń