Polska - Roztoczańskie łupcie, czyli gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopnym

Gdzieś pośrodku Roztoczańskiego Parku Narodowego znajduje się Zagroda Guciów. Jechaliśmy tam trochę bez przekonania, bo opinie o tym miejscu w internecie są w zasadzie albo bardzo dobre albo bardzo złe. Okazało się, że jest tam naprawdę przyzwoicie i smacznie. O dziwo mają naprawdę sporą selekcję dań wegetariańskich, a nawet kilka wegańskich! I to nie byle jakich... Cała karta nawiązuje do lokalnej, tradycyjnej kuchni i produktów z najbliższej okolicy. My postawiliśmy na łupcie, czyli roztoczańskie gołąbki z kaszą gryczaną i olejem konopny. Były naprawdę przepyszne. Wiele osób skarży się na wysokie ceny. Fakt, gołąbki ze zdjęcia kosztowały 30 zł, ale trzeba pamiętać, że jesteśmy w restauracji na turystycznym szlaku, a na szczęście jakość tu idzie w parze z ceną. Gorąco polecamy! 

Wielbicieli kuchni świata w wegańskich wersjach zachęcamy do obserwowania nas na Instagramie lub Facebooku


Składniki (na kilka porcji - powiedzmy około 15 gołąbków, zależy od wielkości kapusty):
- 1 duża lub 2 mniejsze główki kapusty (może być kiszona lub zwykła, u nas włoska)
- opcjonalnie odrobina kiszonej kapusty i/lub wody z kiszonej kapusty (jeśli używamy świeżej kapusty, możemy gołąbki do pieczenia obłożyć kapustą kiszoną dla dodania smaku) 
- 1.5 szklanki kaszy gryczanej
- 3 szklanki wody
- garść suszonych grzybów 
- sól, pieprz
- przynajmniej kilka łyżek oleju konopnego

Przygotowanie:
1) Liście kapusty myjemy i gotujemy przez około 10 minut w wodzie. Jeśli używamy świeżej kapusty, możemy do gotowania dodać wodę z kapusty kiszonej. Wyciągamy, odkładamy na bok i gdy wystygną wykrajamy grubsze części. 

2) W międzyczasie kaszę gotujemy przez 15 minut w wodzie (w proporcjach 2:1). Po tym czasie garnek z kaszą przykrywamy pokrywką i odkładamy na mniej więcej godzinę. 

3) W międzyczasie moczymy grzyby. Gdy zmiękną kroimy je na mniejsze kawałki.

4) Kaszę przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy grzyby i dokładnie mieszamy.

5) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, faszerujemy kaszą i zawijamy. Gotowe gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy liśćmi świeżej kapusty i/lub kiszoną kapustą. Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut. Po tym czasie ściągamy wierzchnią warstwę kapusty i naczynie żaroodporne wkładamy z powrotem do piekarnika. Zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.

6) Gotowe łupcie podajemy z potężnym chlustem oleju konopnego.

Komentarze