Prawdopodobnym jest, że kupując całe opakowanie ciasta filo, nie uda nam się go wykorzystać za jednym podejściem. Zaczniemy więc zastanawiać się nad tym, co można zrobić z resztą. Tak i stało się u nas. Część ciasta wykorzystaliśmy do fety w filo, ale wciąż spora część czekała w lodówce. Z odsieczą przyszedł katmer, czyli pochodzące z tureckiego miasta Gaziantep parcele z ciasta filo z pistacjami i kajmakiem. Kajmak turecki w ogóle nie ma nic wspólnego z polską masą kajmakową. Jest to ser, zbliżony do mascarpone lub angielskiego clotted cream.
W Gaziantep taką przekąskę często jada się na śniadanie, ale ze spokojem katmer może zostać zaserwowany jako deser do tureckiej kawy o każdej porze dnia (a nawet i nocy!)
Przygotowanie:
1) Ciasto filo wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania.
2) Pistacje mielimy w młynku do kawy. Jeśli takowego nie mamy, możemy zetrzeć na tarce lub w blenderze.
3) Płaty ciasta filo kroimy na pół (wszerz).
4) Na samym dole, mniej więcej w połowie szerokości nakładamy po łyżeczce pistacji i mascarpone. Dodajemy odrobinę miodu i składamy najpierw w górę, następnie do boków. Chcemy uformować prostokąt z nadzieniem w środku i bokami z ciasta pod spodem.
5) Na patelni roztapiamy masło. Na średnim ogniu (nie za mocny, aby nie spalić masła) smażymy gotowe takmery, około 2 minuty z każdej strony.
6) Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy sowicie posypane resztką pistacji.
Najlepiej smakuje z kawą po turecku, po którą niezmiennie odsyłam do tureckiego sklepu!
W Gaziantep taką przekąskę często jada się na śniadanie, ale ze spokojem katmer może zostać zaserwowany jako deser do tureckiej kawy o każdej porze dnia (a nawet i nocy!)
Składniki (4 porcje):
- 2 płaty ciasta filo
- 3 łyżki pistacji (obranych)
- 2 łyżki sera mascarpone (możemy użyć sera kajmak lub clotted cream)
- łyżka miodu
- 50 g masła
Przygotowanie:
1) Ciasto filo wyciągamy z lodówki kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowywania.
2) Pistacje mielimy w młynku do kawy. Jeśli takowego nie mamy, możemy zetrzeć na tarce lub w blenderze.
3) Płaty ciasta filo kroimy na pół (wszerz).
4) Na samym dole, mniej więcej w połowie szerokości nakładamy po łyżeczce pistacji i mascarpone. Dodajemy odrobinę miodu i składamy najpierw w górę, następnie do boków. Chcemy uformować prostokąt z nadzieniem w środku i bokami z ciasta pod spodem.
5) Na patelni roztapiamy masło. Na średnim ogniu (nie za mocny, aby nie spalić masła) smażymy gotowe takmery, około 2 minuty z każdej strony.
6) Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy sowicie posypane resztką pistacji.
Najlepiej smakuje z kawą po turecku, po którą niezmiennie odsyłam do tureckiego sklepu!
Komentarze
Prześlij komentarz