Szprewald, oddalony od polskiej granicy o zaledwie kilkadziesiąt kilometrów jest jednym z najpiękniejszych i najciekawszych kulinarnie miejsc w całych Niemczech. Przede wszystkim jest to region znany z ogórków i oleju lnianego - może kiedyś zrobimy wegańską wersję szprewaldzkiego klasyka jakim są gotowane ziemniaki z kremowym serkiem, ogórkami i olejem lnianym vel Pellkartoffeln mit Quark und Leinöl... Dzisiaj jednakże prezentujemy przepis na równie dobre szprewaldzkie naleśniki drożdżowe (Hefeplinse), najczęściej serwowane z musem jabłkowym.
Przepis bazowany na lubelskich drożdżowych naleśnikach Weganona
- 2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka cukru
- 7 g suchych drożdży
- mała szczypta soli
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka oleju
- olej (do smażenia)
Do podania:
- mus jabłkowy
- cukier puder
Przygotowanie:
1) Mleko lekko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie może być gorące) i wlewamy do sporej miski, dodajemy cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i olej. Dokładnie mieszamy (najlepiej blenderem). Miskę przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około pół godziny.
2) Na patelni rozgrzewamy cieniutką warstwę oleju. Ciasto dokładnie mieszamy i wlewamy na rozgrzany olej. Dokładnie rozprowadzamy i smażymy na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe naleśniki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby je trochę odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
3) Wysmażamy wszystkie naleśniki, wcześniej za każdym razem dokładnie mieszając ciasto. Gotowe zwijamy w rulonik, posypujemy cukrem pudrem i serwujemy z musem jabłkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz