Powraca, jakże bogato tu reprezentowana kuchnia turecka. Tym razem prezentujemy pomysł na śniadanie, chociaż w Turcji częściej podawane jako deser, czyli vişneli ekmek tatlısı - chleb moczony w syropie wiśniowym z serkiem.
- 250 g mrożonych wiśni (lub czereśni)
- 0.5 szklanki wody
- 3-4 łyżki cukru (do czereśni wystarczy dodać 1-2, do wiśni troszkę więcej)
- 4 kromki starego chleba
- 2-3 łyżki wegańskiego serka do smarowania
Przygotowanie:
1) Syrop najlepiej przygotować wieczorem, żeby zdążył schłodzić się w lodówce przez noc. Wiśnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy cukier. Gotujemy przez około 20-30 minut, czasem mieszając. Syrop i wiśnie przekładamy do lodówki.
2) Rano chleb wkładamy na chwilę do tostera. Następnie dokładnie polewamy je wodą spod wiśni. Dwie kromki chleba przekładamy kilkoma wiśniami, na wierzch kładziemy kolejne kilka owoców i wegański serek.
Komentarze
Prześlij komentarz