Miały być przepisy hiszpańskie, ale tym razem przeniesiemy się aż do Chile. Warzywa i owoce, które rosną na Kanarach często mają więcej wspólnego z kuchnią Ameryki Południowej niż kontynentalnej Hiszpanii. Do zrobienia leche con plátano użyliśmy więc kanaryjskich bananów, które będąc tutaj ma się ochotę jeść bez przerwy. Są znacznie smaczniejsze niż te dostępne na kontynencie dokąd przywożone są z dalekich zakątków Ameryki Południowej. Idzie z tym w parze jednak cena - lokalne w supermarketach kosztują ponad 2 euro za kilo, czyli znacznie więcej niż te, które możemy kupić w Polsce (nawet mimo niższych kosztów transportu). W Polsce bananów kanaryjskich jeszcze nie widzieliśmy, ale do tego przepisu nadadzą się równie dobrze banany z innych zakątków planety.
- 1.5 szklanki mleka (my użyliśmy sojowego)
- 2 banany
- spora szczypta cynamonu
- odrobina ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Przygotowanie:
1) Wszystkie składniki przekładamy do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania jednolitego płynu.
Komentarze
Prześlij komentarz